Yalnış hesap neden bağdat dan dönüyorda başka bir şahirden değil?

1Cevaplar
  1. #1
    RamizDayi Üyenin Avatarı
    RamizDayi Çevrimdışı

    Title
    Erfahrener Benutzer
    Üyelik Tarihi
    31.05.2012
    Mesaj
    297

    Varsayılan Yalnış hesap neden bağdat dan dönüyorda başka bir şahirden değil?

    Sorum şu:
    Yalnış hesap neden bağdat dan dönüyorda başka bir şahirden değil?

  2. #2
    Gizem Üyenin Avatarı
    Gizem Çevrimdışı

    Title
    Erfahrener Benutzer
    Üyelik Tarihi
    13.12.2012
    Mesaj
    221

    Varsayılan

    Bu atasözünün hikayesi şöyledir; İstanbul Kapalıçarşı'ya kervanlar gelir, tüccarlar sipariş ettikleri ürünlerini satın alır ve paralarını öderler. Bir gün bir tüccar kervancılardan birini dolandırarak ona eksik para ödemiştir. Bunu fark etmeyen kervancı yoluna devam ederek Bağdat ve Mısır'a doğru yola çıkar. Yol uzun olduğundan kervancı parasını sayar, aldıklarını kontrol eder ve bir terslik olduğunu fark eder. Dolandırıldığını anladığı sırada tam Bağdat sınırından içeri girmek üzeredir. Kervanı durdurup İstanbul'a geri döner. Tüccarı bulup intikam almak ister ve tüccara bir tuzak kurar.
    İki kadın ellerinde bolca para ve mücevherle dolandırıcı tüccarın yanına giderler. Buradaki en güvenilir tüccar senmişsin diye duyduk diyerek yola çıkacaklarını, mücevherleri ona emanet etmek istediklerini söylerler. Eğer dönmezsek de helal olsun sende kalsın derler. Tüccar paraların ve mücevherlerin kendisine kalacağını düşünür. O sırada dolandırılan kervancı tüccarın yanına gelir. Kervancı konuyu açmadan tüccar hemen hesapta yanlışlık olduğunu, onun parasını ayırdığını söyler ve parayı verir. Çünkü daha büyük bir fırsat yakalamıştır. Parayı verdikten sonra iki kadın mücevherleri de toplayıp vazgeçtiklerini söyleyerek giderler. Tuzağa düştüğünü anlayan tüccar kervancıya "Hani Mısır'a gidecektin? Yandım ben" diye bağırır. Kervancı da dönüp "Yanlış hesap Bağdat'tan döner." cevabını verir. Bu nedenle yanlış hesap Bağdat'tan döner derler.

Benzer Konular

  1. Cevap: 1
    Son Mesaj: 15. 11. 2020, 15:31
  2. Âşığa bağdat uzak değil ne anlama gelir?

    cevaplar forum içinde, yazan Gast
    Cevap: 1
    Son Mesaj: 24. 04. 2020, 15:37
  3. Cevap: 1
    Son Mesaj: 24. 01. 2019, 15:12
  4. Cevap: 1
    Son Mesaj: 21. 03. 2018, 10:05
  5. Cevap: 1
    Son Mesaj: 02. 08. 2015, 20:30
Bu site tanımlama bilgilerini kullanır. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz. Gizlilik Politikası