Yalnız Efe özeti?

2Cevaplar
  1. #1
    Gast Üyenin Avatarı
    Gast

    Varsayılan Yalnız Efe özeti?

    Sorum şu:
    Yalnız Efe özeti?

  2. #2
    doruk Üyenin Avatarı
    doruk Çevrimdışı

    Title
    Erfahrener Benutzer
    Üyelik Tarihi
    03.01.2013
    Mesaj
    1,005

    Varsayılan

    Kumdere isimli bir köyde yaşlı bir ihtiyar ile Kezban isimli kızı yalnız yaşamaktaydı..Bu ihtiyar biraz mal ve mülk sahibiydi.Yörük Hoca isimli bu ihtiyar köyün fakirlerine ve öksüzlerine yardım ederdi.Fakat bu ihtiyar düzenin bozulmasından dolayı büyük bir huzursuzluk içinde idi.Bunun için de ağzından genç olsam sözleri hiç düşmüyordu.Köylüler tarafından da sevilen Yörük Hoca, evinde düzenlediği toplantılarda bu konuları onlara da anlatırdı.
    Kumdere Köyü’nün yakınlarında ovanın en zengin köyü olan Küçükalan isimli bir köy bulunmaktaydı.Eseoğlu isimli faizci Küçükalanlıların hepsine faize bağlamıştı. Bu yüzden de borcunu veremeyen Küçükalanlıları mahkum etmişti.Yörük Hoca Eseoğlu’nun ne kadar kötü bir adam olduğunu bildiği için zavallılara haber göndermişti.Fakat sözünü dinletemedi. Sonunda Eseoğlu bütün arazilerini ellerinden aldı.Eseoğlu aynı planı Kumdere’ye uygulayamadığı için biraz hırslıydı.Bu yüzden bütün memurları ve devlet görevlilerini kışkırtıyordu. Kumdere halkı ,kendi geçimlerini kendileri sağlardı.Ova işleri ve avcılıkla uğraşan halkın hiçkimseye zararı yoktu.
    Bir gün kasabadayken Yörük Hoca ile Eseoğlu karşı karşıya geldi.Yörük Hoca o sıralar harmanı yeni sattığından biraz para kazanmıştı.Eseoğlu biraz borç para istedi.Yörük Hoca’da istediği parayı verdi.Üç sene geçmesine rağmen Eseoğlu hala borcunu vermemişti.Bir gün Yörük Hoca borcunu almak için Eseoğlu’nun yanına gitti.Kötü bir tepkiyle karşılaşan Yörük Hoca borcunu alamamıştı.Yörük Hoca Eseoğlu’nun kahyasının kardeşi tarafından öldürüldü.Kızı Kezban’a bu haber tez ulaştı.Bu haber karşısında Kezban adeta yıkılmıştı.Bir an evvel babasına kavuşmak istedi.Sonunda çiftliğe ulaşmıştı.Hala babasının kim tarafından , niçin vurulduğunu düşünmekteydi.Bir taraftan da bunu Eseoğlu’nun başkasının yaptıramayacağını düşünüyordu. Çünkü Eseoğlu başta babasını olmak üzere bütün köylünün düşmanıydı.Kezban kahyanın yanına varmıştı.Kahya Kezban’a babasının büyük bir bela olduğunu ve başlarını derde sokmamak için öldürdüklerini büyük bir keyifle anlattı.Kezban donmuş kalmıştı.Kezban uşağa da babasını kimin öldürdüğünü sordu.Fakat yanıt alamamıştı.Ertesi gün Yörük Hoca’nın ölüsü bütün köylüler tarafından köye götürülüyordu.Kezban vuranı bulmaya karalıydı.Bunun için heryere başvurmuştu.Fakat hiçbir sonuç alınamadı.Sonunda aptal ve saf bir kişiliğe sahip bir çobandan babasını kimin vurduğunu öğrenmişti.Şimdi sırada babasını öldürenlerden öcünü almaya gelmişti.Kezban öcünü bir bir almıştı.Babasının kanı yerde kalmamıştı.Bundan sonraki tek hedefi ise köylüyü soyan ,masum insanlara zulüm eden haksızlara karşı mücadele etmekti.
    Onun bu cesareti halk tarafından da beğenilmişti.Kezban artık Yalnız Efe ismiyle anılmaya başlamıştı.Kendisini sadece kadınlar ve genç kızlar görebiliyordu.Yalnız Efe’nin kız olduğunu bilmeyenler ise duyunca çok şaşırıyorlardı.

  3. #3
    ebru Üyenin Avatarı
    ebru Çevrimdışı

    Title
    Erfahrener Benutzer
    Üyelik Tarihi
    18.02.2013
    Mesaj
    641

    Varsayılan

    Ömer Seyfettin'in eseridir.Babasının haksız bir şekilde Öldürülmesine daya*namayarak, intikam almak için dağlara çıkan ve hep yalnız gezen genç kız Kezban'ın hikayesi anlatılmaktadır.

Benzer Konular

  1. Yalniz efe hikayesinin mek?

    cevaplar forum içinde, yazan Gast
    Cevap: 1
    Son Mesaj: 08. 01. 2020, 15:12
  2. Yalnız efe kitabının özeti?

    cevaplar forum içinde, yazan misafir
    Cevap: 1
    Son Mesaj: 27. 08. 2019, 10:59
  3. Yalnız efe nin bas kahramları?

    cevaplar forum içinde, yazan Gast
    Cevap: 1
    Son Mesaj: 03. 12. 2017, 19:10
  4. Yalniz efe kahramanlari?

    cevaplar forum içinde, yazan Gast
    Cevap: 1
    Son Mesaj: 26. 01. 2017, 18:55
  5. Yalnız efe ana düşünce?

    cevaplar forum içinde, yazan misafir
    Cevap: 1
    Son Mesaj: 05. 12. 2016, 18:35

Bu konuyu okuyan üyeler: 0

Şu anda listelemek için üye yok.
Bu site tanımlama bilgilerini kullanır. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz. Gizlilik Politikası